От Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ са категорично

...
От Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ са категорично
Коментари Харесай

Кметове не щат частни охранители

От Националното съдружие на кметствата в Република България /НСКРБ/ са изрично срещу измененията в Закона за частна охранителна активност, които дават опция едно село да се пази от частна компания.

" Нашето мнение е, че ние не би трябвало да позволяваме частна защита да пази нашите обитаеми места. Самото наличие на Министерство на вътрешните работи в нашите обитаеми места респектира ", съобщи Делчо Митев - ръководител на сдружението и кмет на хасковското с. Брягово. Преди дни Конституционният съд бе сезиран за измененията в закона от основния прокурор Сотир Цацаров и на президента Румен Радев.

На младшите районни инспектори не им се дава опция да участват постоянно в нашите обитаеми места. Нямаме недоволства към тях, само че наличието им е лимитирано. Преди години имаше селска защита - пазеше нивите и спокойствието на жителите, съобщаваше на Министерство на вътрешните работи, напомни ръководителят на сдружението.

" Частната компания ще бъде назначена от кмета на общината, няма да се преценяват с нас. Искаме Министерство на вътрешните работи да си свърши работата - полицията прави актове, тя води нарушителите. Как частнит охранител ще води извършител? Сега служителят на реда няма право да задържа пийнал водач, би трябвало да пристигна КАТ. Разминаваме се доста в частта на защитата ", изрази Митев опасенията на хората от дребните обитаеми места.

Той се притеснява, че с измененията в Закона за частната охранителна активност могат да се размият функционалностите. Министерство на вътрешните работи ще каже - има частна защита, тя да се грижи за парцелите, отпада задължението по Конституция да се грижи Министерство на вътрешните работи за имуществото на даденото обитаемо място.

Той още веднъж напомни закон от 1974 година, който дава опция да се назначат полски пазачи. " Млади въоръжени хора, които имат и полицейски функционалности, може да се обадят на полицейското ръководство и да изискат поддръжка ".

Митев изясни, че полската защита е била платена с такса от притежателите на ниви, градини. Сега се обработва от арендатори, персонални стопани - само че никой не заплаща. Кметовете оферират да се осъвремени законът, защото сега при закононарушение за 2000, виновният може да бъде санкциониран 20 лв.. " Той иска ми се изсмее ", съобщи Митев.

Категорично срещу опцията частни охранители да пазят селата се разгласи и зам.-председателят на сдружението Петко Стоев. " Не може да плащаш за едно и също нещо и налози, и такси ", съобщи той.

Според Делчо Митев би трябвало да има промени в Наказателно-процесуален кодекс, тъй като в случай че кмета го атакуван след работно време, той би трябвало да води гражданско дело. " Случват се и битови кавги в фамилиите, пожари, наводнения - не си предпазен след края на работното време. Имаме сътрудници, които са патили - водят цивилен каузи, тъй като са нападнати ", сподели той.

Никой не се грижи за нашата отбрана след работно време - става пожар след 18:30-19:00 часа, може ли да не отидеш? Между 10 мин. и един час лишава идването на патрулна кола след подаване на сигнала, добави Митев.

По думите му - няма обитаемо място без психологично заболели, а въпросът при нападателно държание от тяхна страна също не е организиран. " Той налита да бие околните си, чупи имуществото си - полицията не може да се намеси. Трябва да повика лекуващия доктор и да го настани в заведението - това крие опасности ", добави Митев.

Кметствата са без финансови средства, сигнализира още ръководителят на Националното съдружие на кметствата в Република България. Искаме да има бюджет, който да се извършва от кмета, той да носи отговорност. Според него, не е даден еднакъв старт на всички кметства в европейските стратегии за развиване. Парите от оперативната стратегия " Региони в напредък " отиват в огромните общини, до дребните не стигат, добави Митев.

Още за защитата по селата четете в съботния  в. " Марица уикенд "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР